Marokkói főétel: Tajine

2007 október 21. | Szerző: |

 


A tajine egy kúposfedelű cserép főző- vagy tálalóedény, hagyományos fafűtésű fazekas-kemencékben égetik ki, nem számít selejtnek, ha ezért apró sérülések keletkeznek az egymáshoz ragadt mázas edények kivételénél.
Egy új tazsin beavatásánál, áztassuk vízbe egy óráig, majd dörzsöljük be olívaolajjal, végül tegyük hideg sütőbe és lassan melegítsük másfél-két óráig.
Csak kézzel mosogatható (géppel nem!), soha ne hagyjuk ázni mosószeres vízben.
A kúpos fedő belül illeszkedik az alsó tálhoz, a belső felületén lecsapódott gőzök visszafolyhatnak, a fedő gombja nem melegszik át főzés közben, így puszta kézzel is meg lehet fogni és leemelve megnézni megfőtt-e már az étel.


 


Marokkói csirke (Tajine de poulet)


 


Hozzávalók:


2 csirkemell feldarabolva,


1 evőkanál méz,


2-3 gerezd fokhagyma,


2-3 fej nagyobb hagyma


2 citrom leve,


só,


1 marék mazsola


1 marék aszalt szilva


olaj a tajine kikenéséhez,


1 dl víz,


1 dl muskotályos fehérbor


 


Elkészítése: A feldarabolt csirkemellet, és a cikkekre szelt hagymákat 1-2 órával a sütés előtt besózom, és a kiolajozott tajinba fektetem. A felső felüket mézzel vékonyan megkenem. A citromok kicsavart levét, a vizet és a bort összekeverem, beleteszem a megtört fokhagymagerezdeket, a mazsolát és az aszalt szilvát. Ráöntöm a csirkékre. Alufóliával lefedem, hűtőbe teszem, és hagyom, hogy picit átjárja a páclé. A tajine tetejét rátéve, az alatt sütöm, közben gyakran locsolom a saját levével, egyszer félidőben meg is kevergetem. Ha a levét elsülné, pici vízzel pótlom. Mikor puha-omlós a csibénk, erõsebb hőfokon addig sütöm, míg szép piros-ropogós lesz. Zöldséges kuszkusszal tálalom.


 


 

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. marmalade says:

    És neked van ilyen edénykéd? Ha itthon hozzá lehetne jutni feltétlenül érdekelne!

  2. Böbe says:

    Hol lehet ilyen edényt kapni?

  3. Zselyke says:

    Sziasztok! Sajnos úgy tudom itthon nem lehet ilyesmit kapni, eseteg a Terebess boltokban rá lehet kérdezni… Én nem vettem magamnak kint, mert légkeveréses sütőbe nem igazán praktikus… Ami jó hír, hogy a fedeles római tálban is el lehet készíteni ezeket a recepteket és az ízhatás ugyanolyan jó :)!

  4. Gabó says:

    sziasztok,
    ha még érdeklődik valaki a tagine edény iránt, az ikeában lehet kapni.

  5. fazekas says:

    http://www.fazekasbolt.hu -n kézművestől közvetlenül beszerezhető a tagin főző.
    Pontossabb cím: http://www.fazekasbolt.hu/sutoedenyek.html

  6. Fűszeres says:

    Edényt nem, de arab fűszereket, fűszerkeverékeket tudok ajánlani. Nézd meg itt: http://www.fuszeraruhaz.hu


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üzenj a blogger(ek)nek!

Üzenj a kazánháznak!

Blog RSS

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!