Ananász – a gyümölcs-ász
2009 május 11. | Szerző: zselyke |
Általában:
Az ananász (Ananas) az egyszikűek (Liliopsida)
osztályába a pázsitfüvek (Poales) rendjébe és a broméliafélék (Bromeliaceae) családjába
tartozik. Itt rögtön meg is kell állnunk. Háziasszony olvasóim biztos tudják,
hogy a bromélia egy szobanövényfajta. Tehát az ananász tulajdonképpen
szobanövény?
Előfordulása trópusi éghajlatú
területeken, őserdőkben jellemző. Őshazája Közép-Amerika és Dél-Amerika. Az
ananász a forró tartományokban üdítő ereje miatt kedvelt gyümölcs. íze édes-savanyú,
zamatja nagyon finom. Friss gyümölcsöt szeletelve szokták fogyasztani. A
trópusokon az ananász levéből megerjesztve bor, nanaja nevű likőr és
szeszesital készíthető. Indiában orvosságnak is használják. Európában legtöbbre
a cukorsüvegfajtát becsülik, mely kúp alakú és sárgás színű, továbbá a jajagná-t,
mely szintén sárgás húsú, de apróbb és tojásdad alakú, íze pedig valamennyi
fajtáénál finomabb.
A legrostosabb gyümölcs. Nemcsak a
jó emésztést biztosítja, de sokféle vitaminnal, ásványi anyaggal, nyomelemmel
és enzimmel is ellátja a szervezetet.
Édes, könnyű és ízletes, 15
dekagrammnyi mégis csupán 48 kalóriát tartalmaz. De csakis a friss gyümölcs! A
konzerv sokkal többet, mert azt cukorszirupban teszik el.A konzervben feldolgozott
ananászban már nem találhatók meg az emésztést és anyagcserét gyorsító enzimek sem.
Hogyan válassz ananászt?
– Minél nagyobbat válassz, így
kevesebbet kell fizetned az amúgy eldobandó részekért: a héjáért és a középső, fás
szárért!
– Minél érettebbet válassz, mert
így élvezheted e trópusi gyümölcs igazi ízét. Az ananász akkor érett, ha az
alsó vége illatos.
– Kemény húsút válassz. Ami
nyomásra puha, belül már poshadt.
– Használat előtt
szobahőmérsékleten kell tartani, 5 fok alatt húsa megfeketedik.
– Ha felvágtad, műanyag fóliába
csomagolva tedd a hűtőbe.
– Ne hámozd meg előre az egész
ananászt, csak annyit, amennyit felhasználsz.
Akkor most jön a csoda csavaros
verzió, melyet egy személtető videón ti is megtekinthettek:
http://www.youtube.com/watch?v=cd5u8cMSz4w&NR=1
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: