Telefonos helpdesk: avagy hogyan készítjük a bolognai spagettit?
2008 április 7. | Szerző: zselyke |
A bolognai spagettit szinte mindenki ismeri, és nagyon sokan szeretik. A magyar nők megközelítőleg 80%-a azonban biztos, hogy a „poros” verziót választja. A nagymamám, anyukám is általában így készíti el. Nagyim azért biztonság kedvéért még bele szokott önteni egy „Aranyfácán” paradicsomsűrítményt, mondván a töltött paprikát is mindig úgy készíti. Édesanyám a „javítsuk fel egy picit” elve alapján tesz hozzá még ezt-azt.
Én az „igazit” Hollandiában sajátítottam el. Egy nemzetközi csapatban, nagy létszám esetében ideális bulivacsora a bolognai spagetti. Mivel külföldi diákok is voltak, ezért spagetti készítő versenyt rendeztünk. A magyar csapat kitett magáért, Katitól lestem el „az igazi bolognai”receptjét.
Amikor egy kedves ismerősöm felhívott a múlt hét végén, hogy áruljam el, én hogy készítem a bolognai spagettit, kicsit megilletődtem. Ezer éve nem készítettem már. Manapság már nem nagyon eszem vörös húst (főleg nem marhát) a reform és egészséges étkezés zászlaja alatt. Ha elkészítem, akkor is darált pulykahúst használok. Gondolkoztam, és kicsit akadozva, de elsoroltam a hozzávalókat, és persze a készítés módját is.
Aztán nagy boldogan elmeséltem a barátnőmnek, hogy tanácsot kértek tőlem. Erre ő elmondta, ő hogyan készíti, ezt meg azt tesz hozzá. Hűha, hát én nem vacakolok ennyi mindennel! Lehet, hogy nem tudom jól a receptet?
A bolognai spagetti „eset” lett, kutatási területté vált. Mi az igazi recept? Nézegettem az okos könyveimet, olvasgattam a neten. Éreztem, valami hiányzik az általam ismert verzióból. Aztán péntekről szombat reggelre, álmomban, a tudatalattim megüzente: előjött az a hollandiai vacsora és Kati, ahogy állt a tűzhely mellett, és készítette a díjnyertes spagettit. Reggel úgy ébredtem, hogy tudtam mi az, ami hiányzott a mondókámból: a 2 dl vörösbor –ettől lesz igazán pikáns, zamatos, telt íze a bolognainak. A kedves ismerősömnek is megüzentem, aki szerencsére még akkor nem látott hozzá a mutatványhoz. Én pedig végre megnyugodtam, hogy a régmúltból visszajött az „igazi” emléke.
Arról nem szól a fáma, hogy ismerősöm hogyan debütált az étellel, de a recept (teljes hozzávaló listával és részletes elkészítési móddal) most itt számotokra is elérhető! Közkinccsé teszem, hogy „az igazit” mindenkinek megismerje! Legalábbis az én igazimat :)!
Jó főzőcskét, és jó étvágyat! Buon appetito! Viva Spagetti Bolognese!
Az „igazi” Spagetti bolognese
Hozzávalók (4 személyre):
• 1-2 fej hagyma
• 1/2 kg sovány marhahús
• 4 evőkanál olaj
• 2-3 gerezd fokhagyma
• 1 liter paradicsomlé/ vagy 15 dkg sűrített paradicsompüré vízzel felengedve
• 2 dl testesebb vörösbor
• Pirospaprika (ízlés szerint)
• só, bors
• 1 evőkanál cukor
• oregano, bazsalikom (ínyencek 1 babérlevelet is beledobhatnak)
• 1/2 csomag spagetti tészta
• 20 dkg reszelt sajt (ha trappistával szeretjük)/ 5-10 dkg reszelt parmezán
Elkészítés:
A tészta: Felrakjuk a vizet a tésztának főni. Amikor már forrásban van, akkor sózd meg, és egy kevés olajat is önts bele. A tésztát egészben tedd bele és „al dente” („fogkemény”) főzd meg, azaz forrástól számítva pont annyi percig, amennyi a zacskón szerepel. Ha megfőtt szűrd le. Én pici vajjal (vagy margarinnal) el szoktam keverni, hogy ne ragadjon össze a tészta.
A szósz: A hagymát apró kockákra vágjuk, és olajban megfonnyasszuk. Rányomjuk a fokhagymatörőn megtört fokhagymát, kicsit még pirítjuk, és hozzáadjuk a húst. A darált húst zsírjára sütjük (miközben pirítod, levet enged, és addig főzöd, míg a lé elpárolog, csak a zsiradék marad és a husi fehéres kérget kapott), ekkor félrehúzod a tűzről, megszórod pirospaprikával (én ezt kihagyom, de van aki erre esküszik). Átkevered kicsit, és felöntöd vörösborral. Közészórod a apróra vágott (vagy vékonyra reszelt) sárgarépát és zellert is. Visszarakod a tűzre, és hozzáöntöd a paradicsomlevet. Sózod, borsozod. Én egy pici cukrot is (kb. 1 evőkanál) is adok hozzá, mert nagymamám szerint ez jobban kihozza a paradicsom ízét. Szórj a tenyeredbe egy adag szárított oregánót, és a tenyeredet összedörzsölve szórd a szószba (így jobban kijön az íze). Ismételd meg a bazsalikommal.
Ha már a darált hús nagyon lassú tűzön meg fog puhulni (a paradicsomlében rotyogtatva kb. 40-60 perc –tűzhelytől és a paradicsom állagától függően). Közben csak arra vigyázunk, hogy ne sűrűsödjön túlságosan be, ne égjen oda. Egy kevés vizet önthetünk utána. Ez idő alatt a belevalók ízes, sűrű mártássá főnek össze, ízleld meg, és ha puha a hús és egynemű a mártás, kész a bolognai.
A sajt: Aki trappistával szereti, azt szórjon rá, az olaszok frissen reszelt parmezán sajttal eszik.
Kellemes hozzá egy finom félszáraz, száraz vörösbor (mondjuk, ami a főzéshez kinyitott üvegből még megmaradt! 🙂 )
Még egyszer jó étvágyat!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: